Logo Ratio Letselschade
Letselschade in het kort

Aansprakelijkheid letselschade

Voor het beoordelen van de aansprakelijkheid moet er gekeken worden
naar de wet en jurisprudentie.

  • Letselschade is de schade die je oploopt door lichamelijke verwondingen of psychische problemen. Deze letselschade is bijvoorbeeld ontstaan door een verkeersongeval, bedrijfsongeval of medische fout. 
  • Als deze letselschade is ontstaan door het toedoen van een ander, dan moet deze partij de schade vergoeden. De wederpartij wordt dan aansprakelijk gehouden. De aansprakelijkheid bij letselschade is een juridische term.
  • Of een ander aansprakelijk is hangt onder meer af van het soort ongeval. Bij verkeersongevallen zijn er specifieke regels over de aansprakelijkheid, waaronder de regel dat fietsers en voetgangers juridisch gezien worden beschermd tegen gemotoriseerd verkeer.
  • Bij letsel veroorzaakt door een dier geldt de ‘risicoaansprakelijkheid’. Dat houdt in dat de eigenaar van het dier aansprakelijk kan zijn voor het ongeval met letselschade, zonder dat hij schuld heeft aan het ongeval.
  • Als iemand letsel oploopt vanwege een bedrijfsongeval is de werkgever hier juridisch gezien al snel aansprakelijk voor. Dat is ook zoals een zzp’er, een uitzendkracht, een vrijwilliger of een stagiair letsel oploopt bij een arbeidsongeval!
  • Ratio Letselschade zoekt voor jou uit of de tegenpartij aansprakelijk is voor de letselschade. De aansprakelijkheidstelling is een belangrijke stap in het letselschadeproces. Onze hulp is gratis voor jou, neem direct contact met ons op om jouw situatie te bespreken.

 

GESCHREVEN EN ONGESCHREVEN RECHTSBRONNEN

Wanneer jij een ongeval hebt gehad, moet er gekeken worden of daar een andere partij -juridisch gezien- aansprakelijk voor kan worden gehouden. Wij zullen dit beoordelen aan de hand van de wet en jurisprudentie.

Jurisprudentie zijn alle uitspraken van rechters. Dit is een ongeschreven rechtsbron en is -naast de wet- ook van groot belang voor het beoordelen van de aansprakelijkheid.

 

VERKEERSONGEVALLEN
Bij verkeersongevallen moet er gekeken worden wie er juridisch gezien aansprakelijk is. De meeste regels die hierop van toepassing zijn, zijn bij iedereen bekend. Hierbij kan gedacht worden aan de verkeersregel ‘rechts heeft voorrang’. Er zijn ook andere regels/wetten die minder bekend zijn. Hierbij kan gedacht worden aan de regel dat voetgangers en fietsers juridisch gezien beschermd worden tegen gemotoriseerd verkeer. Ook indien de voetganger of fietser dan een fout heeft gemaakt, kan het zijn dat zijn schade (deels) moet worden vergoed door de verzekeraar van het gemotoriseerd voertuig.  

 

LETSELSCHADE – door een ongeval met een dier:
Met betrekking tot de aansprakelijkheid voor schade die wordt opgelopen door een ongeluk met een dier, geldt er een zogeheten ‘risicoaansprakelijkheid’. Ook als de eigenaar van het dier geen schuld heeft aan het ongeluk, kan hij hiervoor wel aansprakelijk zijn. Hij kan ook aansprakelijk zijn als hij niet bij het ongeluk aanwezig was. Bij een ongeval met een dier moet gedacht worden aan een hond die iemand heeft gebeten of aan een paard die iemand heeft geschopt.

 

LETSEL – ten gevolge van een bedrijfsongeval:

Indien iemand tijdens werktijd (in loondienst of via het uitzendbureau) letsel heeft opgelopen, is de werkgever hier juridisch gezien snel aansprakelijk voor te houden. Ook kan het zo zijn dat een opdrachtgever aansprakelijk kan worden gehouden voor het letsel dat een -door hem ingehuurde- zzp’er oploopt. Tevens kan er gedacht worden aan het feit dat een organisatie aansprakelijk kan worden gehouden indien een stagiair of vrijwilliger letsel oploopt.

Alle feiten en omstandigheden van het ongeval zijn van groot belang voor het beoordelen van de aansprakelijkheid. Wij kunnen dit voor jou uitzoeken en de (verzekeraar van de) tegenpartij aansprakelijk stellen. Onze hulp kost jou niets!

 

Waar wij ons mee bezig houden

Oorzaken van Letselschade