Na een ongeval kan je jouw letselschade claimen als een ander aansprakelijk is voor het ongeval.
Voor het claimen van de letselschade moet er sprake zijn van letsel. Om het letsel aan te kunnen tonen, is het verstandig om zo snel mogelijk na het ongeval naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.
Daarnaast moet je bewijs verzamelen met betrekking tot de aansprakelijkheid van de tegenpartij. Bij verkeersongevallen kan dat bijvoorbeeld door het invullen en ondertekenen van het schade aanrijdingsformulier. Bij een bedrijfsongeval moet je bewijzen dat je tijdens werktijd letsel hebt opgelopen.
Ook moet een inschatting worden gemaakt van de voorlopige schadeposten. Deze schadeposten worden aangetoond met financiële stukken.
Het claimen van de letselschade bestaat uit verschillende stappen. Ratio letselschade neemt dit proces van jou over. Dat kost jou niets. Zodra de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid heeft erkend, zullen wij gelijk een voorschotbedrag.
Als er sprake is van een medische eindsituatie dan kan de volledige schade in kaart worden gebracht en zullen wij de totale schadevergoeding claimen. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact met ons op. Wij geven aan welke bewijsstukken nodig zijn om de letselschade te claimen.
Bezoek medisch specialist:
Wanneer je letsel hebt opgelopen, is het aan te raden om zo snel mogelijk naar de huisarts of naar het ziekenhuis te gaan. Dit omdat het wenselijk is dat er zo snel mogelijk een arts naar kijkt om te bepalen of er een medische behandeling nodig is. Daarnaast is het wenselijk voor het bewijs; wij moeten namelijk met medische informatie aantonen dat het ongeval heeft plaatsgevonden en wat het letsel is.
Heb je letsel opgelopen en wil je letselschade claimen? Ratio Letselschade kan jou hier kosteloos bij ondersteunen. Wanneer je letsel oploopt, komt er een hoop op jou af. De juridische wereld kan voelen als een ver van je bed show. Daarom kunnen wij het juridisch proces van jou overnemen zodat jij je kunt concentreren op je herstel.
Letselschade claimen is mogelijk wanneer je letsel hebt opgelopen wat (deels) door een ander persoon of bedrijf is veroorzaakt (de tegenpartij). In het geval van een ongeval tijdens je werk spreken we over een bedrijfsongeval.
Wanneer de letselschade claim wordt ingediend, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten schade. Immateriële schade en materiële schade.
Bij immateriële schade wordt de vergoeding smartengeld genoemd. De hoogte van de smartengeldvergoeding is afhankelijk van een aantal factoren, enkele voorbeelden hiervan zijn:
Wanneer je letselschade claimt dan spreekt men ook over materiële schade. Dit is meer dan alleen schade aan objecten (schade aan objecten is overigens geen letselschade, het kan wel worden meegenomen in de schadeclaim) of medische kosten. Voorbeelden hiervan zijn:
weggelaten.
Om letselschade te claimen dienen wij de zogeheten tegenpartij aansprakelijk te stellen. Dit wordt altijd schriftelijk gedaan. Wanneer de tegenpartij verzekerd is (wat in bijna alle gevallen zo is) dan zullen wij de letselschade claim sturen naar diens verzekeraar. In de aansprakelijkstelling stellen we de tegenpartij aansprakelijk voor zowel de materiële als immateriële schade.
De letselschadevergoeding die jij ontvangt wordt niet beïnvloed door kosten die wij maken. De kosten die wij maken, dienen wij in bij de verzekeraar van de tegenpartij en worden los behandeld. Dit staat volkomen los van jouw schadeclaim en de aan jouw uitgekeerde vergoeding.
Zodra de tegenpartij de aansprakelijkheid van (een deel) van het letsel erkend, dan zal er een voorschot volgen. Deze ontvang je zo snel als dan mogelijk is. Meer hierover lees je bij “Een voorschot op de letselschade claim”.
Om ervoor te zorgen dat we alle letselschade claimen, is het van belang om een nauwkeurig dossier op te maken. Hierbij vragen wij ook jouw medisch dossier rondom de letselschade op bij de arts(en). Uiteraard krijg je zelf dit dossier ook te zien.
Wil je dat bepaalde medisch informatie niet bij ons terecht komt? Dit kun je ook aangeven. Bedenk hierbij wel dat wij medische gegevens rondom het letsel nodig hebben om de letsel claim juist in te kunnen dienen.
Naast de medische kosten komen ook de andere materiële en de immateriële kosten in het dossier te staan. Deze kosten moet je soms kunnen bewijzen. Dit kun je doen doormiddel van het tonen van rekeningen, bonnen, foto’s, artsen verklaringen en getuigen. Echte hoef je bijvoorbeeld huishoudelijke hulp niet te bewijzen. Jij kunt ook niet bewijzen wie er bij jou wanneer aan het schoonmaken is/jou aan het verzorgen is. Bewijs is daarvoor niet nodig maar de hulp moet ‘aannemelijk’ zijn.
Uiteraard wil jij graag weten wat de hoogte zal zijn van de letselschadevergoeding. Het tonen van vergoedingen van zaken in het verleden heeft hierbij slechts beperkte waarde. Voor de hoogte van de smartengeldvergoeding kijken wij wel naar andere zaken. Maar verlies aan verdienvermogen (inkomstenverlies) is heel specifiek. Iedere zaak is verder uniek en hoewel een ongeval en het letsel op elkaar kunnen lijken, kunnen de kosten alsnog erg uiteen lopen.
Wij zullen samen met jou kijken naar de schadeposten en hierbij aangeven wat er geëist kan worden bij de tegenpartij. Hierbij houden we er ook rekening mee, dat er niets meerdere keren vergoed mag worden. Daarmee bedoelen we dat alles wat de eigen verzekering vergoedt, niet in de letselschade claim zal staan.
Het is verstandig om een letselschadebureau als Ratio Letselschade in te schakelen wanneer je letselschade claimt. Daarmee voorkom je dat je kosten vergeet toe te voegen aan de claim en krijg je altijd het maximaal haalbare.
Wanneer de aansprakelijkheid is aangenomen dan kan er al een voorschot betaald worden. Het voorschot zal voornamelijk ervoor dienen dat de gemaakte kosten en de kosten in de nabije toekomst alvast gedekt kunnen worden.
Het voorschot zal te allen tijde lager uitvallen dan de uiteindelijke letselschadevergoeding. Hierdoor wordt voorkomen dat er ooit iets terugbetaald dient te worden. Wanneer de daadwerkelijke hoogte van de vergoeding is bepaald dan zal dit uitgekeerd worden, minus het reeds verstrekte voorschot.
Wanneer we letselschade claimen is het van belang dat we alle schadeposten inzichtelijk krijgen. Hoewel veel schadeposten via telefonisch contact aan het licht komen, kunnen er ook schadeposten zijn waar men niet snel aan denkt. Daarom vinden wij onze persoonlijke aanpak des te belangrijker.
Wij komen in principe altijd bij jou langs. Zo kunnen wij persoonlijk kennis met jou maken. Daarbij gaan we in op het ongeval en vragen we nogmaals wat er precies is gebeurd.
Daarnaast kunnen we door bij jou langs te gaan ook nog beter de schadeposten in kaart brengen. Heb je bijvoorbeeld een tuin die je niet meer kan onderhouden, huisdieren die uitgelaten moeten worden of een trap waar je niet meer op komt (zonder hulp). Dit zijn allen voorbeelden van schadeposten die we noteren en die mee worden genomen in de letselschade claim.
Letselschade claimen is voor veel mensen een ver van je bed show. Echter is het wel erg belangrijk dat het uiterst nauwkeurig en compleet wordt uitgevoerd. Daarbij komt dat het gebruik maken van een letselschade jurist voor jou altijd kosteloos is.
Wees er zeker van dat jij de schadevergoeding claimt waar je recht op hebt. Daarnaast zorgt onze ondersteuning ervoor dat dit zo stressvrij als mogelijk gebeurt. Onze letselschade juristen hebben al meer dan 10 jaar ervaring. Hierdoor zorgen wij ervoor dat jij de letselschade claim indient waarop jij recht hebt!
Vul vrijblijvend ons contactformulier in om snel een eerste advies over je letselschade claim te ontvangen. Liever direct contact? Wij zijn telefonisch te bereiken op 085-0450105. Uiteraard is ons advies altijd geheel kosteloos voor jou!
Heb je schade geleden? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee.
Hoofdvestiging
Stationsstraat 29a
9401 KW Assen
Postadres
Postbus 131
9400 AC Assen
Website door HQ Online