Logo Ratio Letselschade
Letselschade in het kort

Blijvend letsel

Blijvend letsel is het letsel dat niet volledig geneest na een ongeval. Dit betekent dat je te maken hebt met blijvende beperkingen. Hierdoor ontstaat er meestal gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid.

Na een ongeval met letselschade moet niet alleen de directe letselschade worden vergoed. Ook de toekomstige schadeposten die ontstaan als gevolg van het ongeval moeten, na erkenning van de aansprakelijkheid, worden vergoed.

Bij blijvend letsel wordt onderzocht hoe jouw leven het beste kan worden ingericht zodat jouw leven, voor zover mogelijk, in de buurt komt van het leven dat je zonder ongeval zou hebben gehad. 

Soms is er een kans dat de klachten en beperkingen in de toekomst toenemen. Dat is het toekomstig risico.  Bij de afwikkeling van de letselschadezaak wordt deze mogelijkheid meegenomen.

Bij blijvend letsel komt er veel kijken. Het is verstandig om een expert in de hand te nemen om zeker te zijn dat jouw schade, ook de toekomstige, wordt vergoed. Neem daarvoor direct contact op met Ratio Letselschade.

Onze hulp is gratis voor jou. Wij brengen geen kosten bij jou in rekening en wij zullen ook niet een deel van jouw letselschadevergoeding opeisen.

Bij blijvend letsel kan het gaan om zwaar letsel, waardoor je ernstig beperkt bent met sociale activiteiten en/of werk en/of hobby’s.

In geval van blijvend letsel kan het ook gaan om middelzwaar letsel, waarbij je de veel dingen wel kunt blijven doen maar op bepaalde momenten beperkt bent. Je kunt dan bijvoorbeeld (het grootste deel van) je sociale activiteiten en werk wel uitvoeren maar zware taken kun je niet meer verrichten; bijvoorbeeld de zwaardere huishoudelijke taken en klus- en tuinwerkzaamheden.   

Het kan ook zijn dat er een kans bestaat dat de klachten en beperkingen in de toekomst gaan toenemen. In dat geval is er sprake van een toekomstig risico.  Bij de afwikkeling van de letselschadezaak moet dit worden meegenomen.

Hoe lang moet schadeposten worden doorgetekend tot in de toekomst?
Hierbij enkele voorbeelden:

  • Schade ten gevolge van het missen van inkomsten (arbeidsvermogensschade) moet in beginsel worden doorgerekend tot pensioenleeftijd.
  • Kosten voor huishoudelijke hulp worden in beginsel vaak doorgerekend t/m 75e-jarige leeftijd.
  • Andere kosten zoals aanschaf prothese, moeten worden doorgerekend tot de statistische eindleeftijd (verwachte overlijdensdatum).

De schadeposten -ook toekomstige- moeten door de aansprakelijke verzekeraar worden vergoed. Wel is het zo dat je als slachtoffer een zogeheten ‘schadebeperkingsplicht’.

 

Waar wij ons mee bezig houden

Oorzaken van Letselschade