Logo Ratio Letselschade
Letselschade in het kort

Letselschade en eigen schuld

Na een verkeersongeval met eigen schuld heb je soms toch recht op een letselschadevergoeding. De eigen schuld houdt in dat jij het ongeval hebt veroorzaakt door jouw handelen of je hebt het ongeval verergert.

Ook als je mede eigen schuld hebt aan een ongeval, kun je recht hebben op een letselschadevergoeding.

Een veel voorkomende situatie waarbij je na een verkeersongeval met eigen schuld toch recht hebt op een letselschadevergoeding, is na een verkeersongeval als voetganger of fietser. Als je een verkeersregel hebt overtreden, zoals fietsen door rood, waardoor een automobilist jou aanrijdt, krijg je meestal toch minimaal 50% van jouw schade vergoed. Dit wordt de 50%-regel genoemd.

Ben je de veroorzaker van een verkeersongeval met bijvoorbeeld een auto of motor, ga dan na of er een SVI-verzekering (Schadeverzekering voor Inzittenden) is afgesloten voor het voertuig waarmee je reed.

Het claimen van de letselschade bestaat uit verschillende stappen, ook na een verkeersongeval met eigen schuld. Ratio letselschade neemt dit proces van jou over. Dat kost jou niets. Neem zo snel mogelijk contact met ons op om jouw zaak met te bespreken. Wij geven aan welke bewijsstukken nodig zijn en wat je zelf kunt doen om de letselschade te claimen en verjaring te voorkomen.

Voorbeelden verkeersongeval met eigen schuld

  • Je hebt als voetganger of fietser een verkeersregel overtreden waardoor een automobilist jou heeft aangereden. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het lopen of fietsen door rood licht. In de meeste gevallen krijg je dan minimaal 50% van jouw schade vergoed. Dit wordt de 50%-regel genoemd.
  • Wanneer een kind onder de 14 jaar letsel oploopt door eigen schuld, moet in vrijwel alle gevallen de volledige schade van het kind worden vergoed. Dit is de 100%-regel.
  • Als je in een auto rijdt en zelf een ongeluk veroorzaakt en je een schadeverzekering inzittende (SVI) hebt afgesloten. Een SVI- verzekering kun je voor een paar euro per maand afsluiten. Hierbij maakt het niet uit of het om een eenzijdig ongeluk gaat of dat het om een ongeluk gaat waar meerdere weggebruikers bij betrokken zijn.
  • Indien je op een motor/scooter/brommer rijdt en je zelf een ongeluk veroorzaakt en een schadeverzekering opzittende (SVO) hebt afgesloten. Hierbij geldt hetzelfde als voor een SVI-verzekering (zie één punt hierboven).
  • Als je tijdens woon-werkverkeer zelf een auto-ongeluk hebt veroorzaakt én je in een leaseauto of auto van de zaak reed. Of wanneer je met jouw eigen auto reed en aan het carpoolen was of wanneer je onderweg iets anders voor het werk moest doen (bijvoorbeeld post wegbrengen). In deze gevallen moet de werkgever hier een verzekering voor hebben afgesloten.
  • Als je tijdens werktijd zelf een auto-ongeval veroorzaakt (bijvoorbeeld tijdens het rijden van de ene locatie naar de andere locatie). De werkgever moet daarvoor een verzekering afsluiten. Dit kan ook gelden als je als voetganger of als fietser tijdens werktijd onderweg bent. Hierbij kan ook gedacht worden aan pakketbezorgers op de elektrische fiets of een pizzakoerier op de scooter.
Waar wij ons mee bezig houden

Oorzaken van Letselschade