Logo Ratio Letselschade
Letselschade in het kort

Verjaring

Na een ongeval met letselschade kan je de schade claimen bij de aansprakelijke partij. Deze claim moet je wel tijdig indienen. Als je hier te lang mee wacht, is jouw mogelijkheid om de schadevergoeding te claimen anders misschien al verjaard.

Het verjaringstermijn hangt van het soort ongeval af. Bij verkeersongevallen is de verjaringstermijn meestal 3 jaar. Wanneer een voetganger of fietser aansprakelijk is voor het verkeersongeval, is de verjaringstermijn 5 jaar. Bij bedrijfsongevallen is de verjaringstermijn 5 jaar.

De letselschade kan ook verjaren tijdens de letselschadeprocedure en na afloop van de letselschadezaak. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden!

Om te voorkomen dat je de letselschadevergoeding niet meer kan claimen, kan je de andere partij tijdig aansprakelijk stellen en de verjaring stuiten. Dit betekent dat je in een aangetekende brief aan de aansprakelijke partij aangeeft dat je de verjaring stuit.

Het stuiten van de verjaring is een juridische handeling. Ratio Letselschade is hierin gespecialiseerd en doet dit graag voor jou. Wij kunnen jou helpen met het voorkomen van de verjaring en het claimen van een letselschadevergoeding. Heb je vragen over de verjaring van de letselschade? Neem direct contact op met Ratio Letselschade!

Na verloop van tijd verjaart jouw mogelijkheid om schadevergoeding te claimen; je bent dan te laat.

Verjaring kun je voorkomen door tijdig aansprakelijk te stellen of door te ‘stuiten’

Je stuit het door een aangetekende brief te sturen naar de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij en daarbij letterlijk aan te geven dat je de verjaring ‘stuit’ op grond van artikel 3:317 Burgerlijk Wetboek, inhoudende dat je nog steeds aanspraak wilt blijven maken op de mogelijke schadevergoeding, voor materiele en immateriële schade (smartengeldvergoeding) en ook voor wettelijke rente.

Nadat de juiste partij op de juiste wijze aansprakelijk is gesteld, op de juiste wijze is gestuit of indien de aansprakelijkheid is erkend, begint daarmee de verjaringstermijn opnieuw te lopen.

Het stuiten van de verjaring komt erg precies en wij kunnen dit voor jou oppakken.  

  • bij verkeersongevallen is de verjaringstermijn vaak 3 jaar. Wanneer een voetganger of fietser aansprakelijk is, is de verjaringstermijn 5 jaar.   
  • bij bedrijfsongevallen is de verjaringstermijn 5 jaar.
  • bij minderjarigen gaat de verjaringstermijn lopen op de dag nadat hij/zij 18 is geworden.
  • verjaring geldt ook tijdens de letselschadeprocedure en na afloop van de letselschadezaak.
  • wij kunnen jou kosteloos helpen met het vraagstuk verjaring en het claimen van letselschade.
Waar wij ons mee bezig houden

Oorzaken van Letselschade