Logo Ratio Letselschade
Letselschade in het kort

Bedrijfsongeval als uitzendkracht

Wanneer jij als uitzendkracht werkzaam bent, geldt het volgende:
Het uitzendbureau is jouw formele werkgever en het bedrijf wat jou heeft
ingehuurd/waar jij werkt is jouw materiele werkgever.

Als je letselschade oploopt na een bedrijfsongeval als uitzendkracht, loopt jouw schade mogelijk snel op. Als je een letselschadevergoeding wilt ontvangen, dan stel je de werkgever aansprakelijk voor de schade.

De meeste werknemers hebben één werkgever. Als uitzendkracht heb je twee werkgevers: de formele werkgever en de materiële werkgever. Het uitzendbureau is jouw formele werkgever, het bedrijf waar jij op uitzendbasis werkt is jouw materiële werkgever. Na een bedrijfsongeval als uitzendkracht kan je beide werkgevers aansprakelijk stellen voor de letselschade die jij tijdens het verrichten van de werkzaamheden hebt opgelopen.

Het is belangrijk dat je het bedrijfsongeval meldt bij beide werkgevers. Meld het ongeval zo snel mogelijk bij de materiële werkgever en geef het daarna ook aan bij de formele werkgever.

Als werknemer moet jij bewijzen dat je tijdens de uitvoering van jouw werkzaamheden letselschade hebt opgelopen.

Het aansprakelijk stellen van de werkgever is een belangrijke stap in het vergoed krijgen van de letselschade. Ratio Letselschade zoekt voor jou uit of de tegenpartij aansprakelijk kan worden gesteld voor het bedrijfsongeval als uitzendkracht. Dit is een belangrijke stap in het vergoed krijgen van de schade.

– De materiele werkgever (waar jij feitelijk werkt) is aansprakelijk indien zij niet alle maatregelen hebben genomen om ongevallen en letselschade te voorkomen. Hierbij heeft de materiele werkgever een hoge zorgplicht; zelfs wanneer jij zelf een fout hebt gemaakt, zijn zij in de meeste gevallen aansprakelijk.

– Ook de formele werkgever (uitzendbureau) kun jij juridisch gezien aansprakelijk stellen als jij als uitzendkracht tijdens het verrichten van jouw werkzaamheden letselschade hebt opgelopen. De formele werkgever kan zich niet verschuilen achter het argument dat de hij geen invloed had op jouw werkzaamheden.

– Als werknemer hoef jij alleen maar te bewijzen dat jij tijdens de uitvoering van jouw werkzaamheden letselschade hebt opgelopen. Jij moet het bedrijfsongeval melden bij beide werkgevers. Allereerst moet het ongeval in ieder geval bekend worden gemaakt bij de materiele werkgever en daarna het liefst zo snel mogelijk bij de formele werkgever. 

 

  • Nadat de aansprakelijkheid is erkend door de verzekeraar van één van beide partijen, zal er gelijk om een voorschotbedrag op de letselschade worden verzocht.
  • Voor het gehele verloop van de letselschadeprocedure wordt verwezen naar de pagina: verloop letselschadeprocedure. Hierin leggen wij uit dat wij met medische én financieel bewijs, de omvang van de schade moeten aantonen.
  • Naast het claimen van schadevergoeding, bekijken wij ook met welke andere hulp in de praktijk jij kan worden geholpen.
Waar wij ons mee bezig houden

Oorzaken van Letselschade