Logo Ratio Letselschade
Letselschade in het kort

Bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval waarbij je letselschade hebt opgelopen, is het belangrijk om het bedrijfsongeval te melden bij de werkgever.

Word je vanwege het ongeval opgehaald met de ambulance? Dan is het meestal niet nodig om een expliciete melding te maken. In andere gevallen is het wel van belang om het bedrijfsongeval te melden bij jouw leidinggevende of werkgever.

Ga na het ongeval zo snel mogelijk naar een medisch specialist. Zorg ervoor dat de huisarts, huisartsenpost of de hulpverlener in het ziekenhuis een aantekening van jouw ongeval en de letselschade maakt in jouw medisch dossier.

In de meeste situaties kan je de werkgever aansprakelijk stellen na het ongeval. De aansprakelijkheid is een juridische kwestie waarmee je ervoor zorgt dat je jouw schade vergoed krijgt. Hierover lees je meer informatie in het artikel bedrijfsongeval in loondienst.

De meeste werkgevers zijn goed verzekerd. Niet jouw werkgever, maar de verzekeraar van de werkgever zal jouw schade vergoeden. Het melden van het bedrijfsongeval en het claimen van de letselschadevergoeding is voor de werkgever een verzekeringskwestie.

Ratio Letselschade helpt jou bij het vergoed krijgen van de letselschade, onze bijstand is gratis voor jou.

Wat moet jij doen nadat je een bedrijfsongeval hebt gehad?

  • Je moet het bedrijfsongeval melden bij jouw werkgever. Je moet er in ieder geval zeker van zijn dat het ongeval intern bekend wordt. Als je wordt opgehaald met een ambulance, dan is het daarmee duidelijk genoeg en dan hoef je in de meeste gevallen geen expliciete melding meer te maken.
  • Als je niet door een ambulance wordt opgehaald, moet je expliciet melding maken van het ongeval. Vervolgens moet je zo snel mogelijk naar de huisarts/huisartsenpost/ziekenhuis gaan.

Wat moet de werkgever doen?

  • De werkgever moet intern een ongevalsrapportage opmaken.
  • De werkgever moet het bedrijfsongeval melden bij de arbeidsinspectie indien er sprake is van overlijden, blijvend letsel of indien er een ziekenhuisopname nodig was.

Wat kunnen wij voor jou doen?

  • Wij zullen met jou in gesprek gaan en horen graag van jou hoe het ongeval heeft plaatsgevonden en wat voor letsel je hebt opgelopen.
  • Indien wij het juridisch gezien haalbaar achten dat de werkgever hiervoor aansprakelijk kan worden gehouden (en dat is in de meeste gevallen aan de orde!) dan zullen wij de werkgever schriftelijk aansprakelijk stellen. Wij zullen in de brief vragen of zij de brief willen doorsturen naar de verzekeraar. Vervolgens hebben wij contact met de verzekeraar.

Voor verdere informatie over het verloop van de gehele letselschadezaak, verwijzen wij jou naar: verloop letselschadezaak.

Niet alleen werknemers in loondienst kunnen wij juridisch bijstaan. Dit kan ook gelden voor:

– zzp’er(s)
– uitzendkrachten
– vrijwilligers
– stagiaires

Waar wij ons mee bezig houden

Oorzaken van Letselschade