Na een ongeval met letselschade heb je meestal te maken met materiële en immateriële schade. De materiële schade is de schade die direct in geld is uit te drukken. Om de materiële schade te berekenen, moet je alle schadeposten bij elkaar optellen.
De materiële schade bestaat uit twee onderdelen: inkomensverlies vanwege het ongeval en de uitgaven die je hebt vanwege het ongeval.
Je hebt te maken met materiële schade als je kosten maakt vanwege het ongeval met letselschade. Jouw eigendommen zijn bijvoorbeeld beschadigd door het ongeval of de auto is stukgegaan. Daarnaast vallen ook de misgelopen inkomen en ziekenhuiskosten onder de materiële schade. Er zijn veel meer uitgaven die onder de letselschadevergoeding vallen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten en parkeerkosten voor het bezoek aan medisch specialisten, het eigen risico en de facturen van de fysiotherapeut, kosten zonder nut en kosten voor huishoudelijke hulp.
Het is bij het claimen van de schadevergoeding wel belangrijk dat je kan aantonen dat de kosten zijn gemaakt vanwege het ongeval en dat deze kosten redelijk zijn. Ratio Letselschade heeft hier veel ervaring mee en helpt jou hierbij! Neem direct contact met ons op, onze bijstand is gratis voor jou.
Kosten zonder nut:
Hieronder vallen kosten die wel zijn gemaakt maar geen nut hebben gehad. Het kan zo zijn dat er voor het ongeval al een vakantie was geboekt en betaald maar dat deze vakantie ten gevolge van het ongeval niet meer door kon gaan. Deze kosten hebben dan ‘geen nut’ gehad en wij zullen de verzekeraar die de aansprakelijkheid heeft erkend, verzoeken om dit terug te betalen. Ook kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan een fitness abonnement wat wel moet worden betaald maar waar (tijdelijk) geen gebruik van kan worden gemaakt.
Kosten voor verzorging:
Hiervoor wordt vaak een vergoeding per uur berekend. Het kan zo zijn dat jij als slachtoffer ten gevolge van het letsel verzorgd moet worden en dat een familielid dit oppakt. Dit kost dan vaak geen geld. Wel zal de verzekeraar hier een vergoeding voor moeten betalen.
Kosten voor huishoudelijke hulp:
Hiervoor wordt vaak een vergoeding per uur berekend. Dit geldt ook wanneer een ander gezinslid de taken ‘gratis’ verricht. Ook kan er gedacht worden aan hulp van een derde die voor deze werkzaamheden zwart wordt betaald. De verzekeraar moet de kosten vergoeden.
Voorbeeld: Een echtpaar verricht voor het ongeval beiden 50% van de huishoudelijke taken. De man krijgt een ongeval en kan geen huishoudelijke taken meer verrichten. Als het de vrouw dan lukt om alle huishoudelijke taken alleen op te pakken, dan kost dit het echtpaar in feite geen geld. Ondanks dat het de man geen geld kost, moet de verzekeraar daar wel een vergoeding voor betalen.
Schadebeperkingsplicht:
Er geldt een schadebeperkingsplicht. Als slachtoffer moet je de schade wel beperken, voor zover dat mogelijk en redelijk is. Ratio letselschade moet aantonen dat het slachtoffer de gemaakte kosten ten gevolge van het ongeval heeft moeten maken en dat deze kosten redelijk zijn. In de meeste gevallen zal dit aan de orde zijn.
Voorbeelden van wanneer de gemaakte kosten niet redelijk zijn:
Heb je schade geleden? Laat het ons weten en wij denken graag met je mee.
Hoofdvestiging
Stationsstraat 29a
9401 KW Assen
Postadres
Postbus 131
9400 AC Assen
Website door HQ Online